Sprekers en werkgroepen

Anne Klücken
Innerlijk vuur
Je vitaal voelen, ofwel lekker in je vel zitten, is onze basis als mens. Het is ons fundament waarop we voort kunnen bouwen en van waaruit we ons leven vorm kunnen geven. De tijd waarin we nu leven stelt onze vitaliteit sterk op de proef. We zijn druk in ons hoofd, onze focus is slechter, we ervaren mentale klachten, er is veel bewerkt voedsel, we zitten veel stil, we komen met allerlei gifstoffen in aanmerking.. naja, je kan het lijstje zelf aanvullen. Je kan stellen dat we (snel) uit balans raken en ons opgebrand voelen. Om dit te voorkomen, en te waarborgen dat ons innerlijke vuurtje kan blijven branden, ben ik van mening dat we preventief onze eigen vitaliteit moeten versterken. Dit is voor iedereen een persoonlijke zoektocht. Er mist bewustzijn en concrete kennis hoe we onze vitaliteit kunnen waarborgen. Je vitaal voelen kan je bereiken door te onderzoeken wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten en te kijken waar je energie van krijgt. Ik werk graag oplossingsgericht, praktisch en door middel van verschillende werkvormen. Dit zal dan ook terugkomen in de sessie die ik geef. Na een opmaat om even bij onszelf te komen, gaan we verder met een theoretisch deel over de zeven pijlers van vitaliteit en hoe deze verweven zijn met de vier wezensdelen van de mens. We kijken naar energie gevende- en energie nemende elementen. Daarna gaan we aan de slag met het creëren van concrete doelen om onze vitaliteit in ons dagelijks bestaan te kunnen waarborgen en verbeteren. We onderzoeken waar vitaliteit en onze idealen samenkomen. Aan het eind van de bijeenkomst heb je handvatten gecreëerd om jouw vitaliteit te stimuleren en beter in balans te blijven.
Vitaliteit is een ware levenskunst.

Jaap van de Weg
Innerlijk vuur
Het innerlijke vuur is niet zomaar een vuur. Je kunt het zien als een inspiratie die je kan aanzetten om er iets mee te gaan doen. Van wie krijg je die inspiratie?
Als je hier een soort van theaterdrama van maakt, verschijnt er een beeld van jou als mens, in het centrum van het toneel. Ergens daarachter staat een licht stralende gestalte, die je inspireert, een vraag stelt om iets te gaan verwerkelijken op aarde. Het is wezenlijk, voor jou en voor de wereld.
Deze vraag wordt ook waargenomen door andere krachten. Die willen dergelijke inspiraties uit liefde en warmte juist helemaal niet. Die beraden zich: hoe gaan we dit voorkomen? En die fluisteren je als het ware in, je herkent dat vast wel. ‘Wie ben ik dat ik dat zou gaan doen?’ Of ‘Dat kan ik helemaal niet.’ Of je wordt enthousiast, doet een paar stappen, en vergeet het dan weer, omdat de weerstanden groter lijken dan gedacht, of er andere dingen leuker lijken. Of je hebt het gewoon te druk.
Hoe zal dit drama zich in jouw geval ontwikkelen? Wat voor ervaring heb jij hiermee en wat ga jij doen?
Hierover gaan we in een werkgroep aan de slag.

Merel
Biografische gespreksvoering
Als geestelijk verzorger en biografisch coach werk ik met de levensverhalen van de mensen met wie ik in gesprek ga. Steeds weer bemerk ik daarin dat wanneer gesprekken een wezenlijke kern weten te raken we dichter bij ons innerlijke vuur kunnen komen. In deze werkgroep zullen we ons samen verdiepen in de kunst van de gespreksvoering aan de hand van onze eigen biografie. Want hoe breng je een gesprek bijvoorbeeld meer de diepte in? Wat voor soort vragen kunnen ons helpen om de connectie met de ander meer op te zoeken? Hoe kan je de ander als het ware tevoorschijn luisteren? En gaat je innerlijke vlammetje helderder schijnen als je zichtbaar wordt in je levensverhaal? We gaan zowel heel praktisch als verdiepend aan de slag.

Rik ten Cate
Al sinds de Michaëldagen in Nederland bestaan ben ik hierbij betrokken, ik vind het prachtig en van groot belang. Als pedagoog en kunstenaar probeer ik bij te dragen in een groot, mooi en waardig feest voor Michaël. Daar zit een heel aantal aspecten aan. Voor mij is het meest van belang hoe een mens fier overeind blijft, vol bewust van haar/zijn capaciteiten en tekortkomingen, op weg naar de toekomst en bereid om de strijd aan te gaan met destructieve krachten die ons ook omgeven. Alle mogelijke manieren kunnen daarbij behulpzaam zijn; soms moet je het gevaar een beetje opzoeken, of de uitdaging, om opnieuw bewust te ervaren welke moed ervoor nodig is om in onze tijd te leven en fier te blijven.

Igor
Fire Starting and Shelter building
Hi, I’m Igor. I thrive by being outside in nature and find bushcraft a great way to connect to the natural world. I have taught at Soaring Eagle Nature School in Canada, where I learnt what I would like to teach you during my workshop. We will be practicing fire starting and shelter building under the unifying theme of preparing for an oncoming storm.

Jannes Hartman
Zingen
Ik houd van creëren – van muziek tot huizen en alles daartussen. In 2022 voltooide ik de Bachelor Docent Muziek met trompet als hoofdvak en afstudeeronderzoek naar de klank van verschillende houtsoorten.
Ik begeleid graag projecten waar het samen musiceren en creëren centraal staat. Op de Michaeldagen verzorg ik de zangmomenten met de hele groep. Ook wil ik met een kleinere groep de klank van hout onderzoeken door middel van spel en improvisatie.

Bregje
Introductie antroposofie
Je hebt misschien weleens gehoord van het etherlichaam, het bewustzijnszielentijdperk of de sociale driegeleding, maar wat wordt daar eigenlijk mee bedoeld? En wat betekent karma nou eigenlijk? Wat voor invloed hebben bijvoorbeeld de jaargetijden of onze leeftijd op ons leven? Als je meer over deze en soortgelijke begrippen wilt weten, ben je in deze werkgroep aan het juiste adres. Arthur en Bregje nemen je mee langs verschillende onderdelen van de antroposofie, om zo een beter beeld te krijgen van alle onderwerpen. Het zal een vraaggestuurde werkgroep zijn, waarbij Bregje en Arthur hun programma aanpassen aan de vragen die bij jullie leven.

Jesse
Antroposofie is niet in de wereld gekomen om alleen maar bestudeerd te worden: ze draagt de belofte in zich om ‘het leven van de wereld in zijn fundamenten te vernieuwen’. Dat kan enthousiasme wekken om antroposofie ook echt te gaan ‘doen’, bijvoorbeeld in het onderwijs, of op een boerenbedrijf, of in het dagelijks leven. Daarmee ontstaat natuurlijk wel de vraag: wat is dat dan eigenlijk precies, ‘antroposofie doen’? Hoe kun je met deze levens-vernieuwende impuls vol in de werkelijkheid gaan staan, zonder dat ze verzandt in een verzameling veruiterlijkte tradities en gewoontes, of stukloopt op regels en protocollen? In een heldere beschouwing neemt Jesse Mulder je stap voor stap mee in het onderzoeken van dergelijke vragen. Deze stappen brengen aan het licht hoe ‘antroposofie doen’ kan groeien naarmate je je meer met het wezen van de antroposofie verbindt.

Denise Veldhuis
Mensenziel
Toen ik 36 was, stelde ik mij voor wat het betekende als mijn levenswijze, mensbeeld en overtuiging echt de waarheid zou zijn. Wat zou ik dan veranderen, zou ik dan anders gaan leven, andere dingen doen. In de daar opvolgende dagen kwam er een bijzondere mildheid over mij. Ik had een beetje ingewikkelde relatie met mijn ouders, nu ik zo de weg van de antroposofie had gevonden. Bij mij thuis was het credo: Als je in God of in een god gelooft ben je dom. Opeens realiseerde ik mij dat het vanuit karmisch perspectief de bedoeling was geweest dat ik uit liefde bij deze ouders geboren zou worden. Vanaf dat moment ben ik nog meer vanuit respect en liefde gaan leven, ook wat betreft de liefde voor mijn ouders. Ik ben blijven staan in mijn eigen autonomie en de relatie is verbeterd.
Antroposofie leven, Antroposofie doen.Graag neem ik jullie mee in een aantal praktische wilsbesluiten die ik op diverse momenten heb genomen en hoop je jullie te mogen inspireren om dichtbij jezelf en in verbinding met anderen de antroposofie in de ruimste zin van het woord, te leven
Ik gebruik daarbij de Grondsteenspreuk als leidraad.
Désanne van Brederode
Workshop Désanne
Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Querido het boek Hoe het vuur te redden – een filosofische zoektocht, van Désanne van Brederode. De flaptekst luidt: Gloedvol pleidooi voor een vurig leven. Kennen we het vuur nog? Het haardvuur op televisie biedt veilige vlammen, urenlang – zonder rook, roetdeeltjes en rotzooi. Daarmee is het precies het soort vuur dat we nog dulden: fel flakkerend maar koud en geurloos. De vlammen op het scherm doen denken aan het vuur waarmee we vandaag de dag leven. Flitsend, assertief en brandend van ambitie, maar tegelijkertijd zijn er meer mensen dan ooit depressief – opgebrand.
Désanne van Brederode zoekt het vuur waar het nog brandt. Van midzomernachtvuren en beroete kerken tot het vuur van liefde en erotiek en de vlammen van de zon en de sterrenhemel. Het komt erop aan de innerlijke vlam aan te wakkeren. De vonk van de verbeelding is het enige wat je daarbij nodig hebt.
Aan de hand van citaten uit dit boek, zal Désanne graag in gesprek gaan met de deelnemers aan deze workshop.